Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Ανοίγουν ξανά τα Ελληνικά Γράμματα

Λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο από τον ΔΟΛ των Ελληνικών Γραμμάτων, το 2010, ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου δήλωνε στην «Αυγή» ότι «Τα Ελληνικά Γράμματα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη». Έξι χρόνια μετά, σε μια περίοδο δύσκολη για τον χώρο του βιβλίου και της ενημέρωσης, ο εκδότης με χθεσινή ανακοίνωσή του ανήγγειλε την επαναλειτουργία του ιστορικού εκδοτικού οίκου. «Είχα σκοπό να ανακοινώσω την επαναλειτουργία του εκδοτικού οίκου από τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου και ιδρυτή του. Εντελώς συμπτωματικά πέρασαν οι ημέρες και δεν έγινε η ανακοίνωση. Ακούγοντας για τις περιπέτειες του ΔΟΛ, θέλησα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας με την αναγγελία της επαναλειτουργίας των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα» μας λέει ο Παύλος Παπαχριστοφίλου.

Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 1957 από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου για να περάσει στα χέρια του γιου του Παύλου, ο οποίος, αφού επέκτεινε τη δραστηριότητά του εκτός από τα σχολικά και τα πανεπιστημιακά βιβλία και στο παιδικό βιβλίο, στη λογοτεχνία, στο non fiction και άλλους τομείς, το 2001, στην περίοδο της μεγάλης ακμής του ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, που απέκτησε το 51% της εταιρείας.

Σημαντικοί συγγραφείς συνέθεταν τότε το εκδοτικό του πρόγραμμα, από τον Ευγένιο Τριβιζά μέχρι τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον Γιάννη Ξανθούλη, μεταξύ άλλων, για τους Έλληνες, και από τον Έκο, τον Μπόρχες, τον Κάρεϊ, τον Ουίλιαμ Τρέβορ και δεκάδες άλλους για τους ξένους. Και από τον ακαδημαϊκό χώρο δεκάδες πανεπιστημιακοί είχαν εμπιστευτεί τα έργα τους στα Ελληνικά Γράμματα, ανάμεσά τους οι Γ. Μπαμπινιώτης, Ι. Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Πελεγρίνης, Στ. Παπαστάμου κ.ά.

Το 2007 ο ΔΟΛ απέκτησε το 100% της εταιρείας, «οπότε ο εκδότης του εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου. Το 2010 ο νέος ιδιοκτήτης έβαλε λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος εκδοτικός οίκος που έβαζε λουκέτο τότε και το κλείσιμό του προκάλεσε σοβαρό κραδασμό στον χώρο του βιβλίου, αφήνοντας παράλληλα αρκετούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου μετά το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων ίδρυσε έναν νέο εκδοτικό οίκο, το Πεδίο που δραστηριοποιείται στο πανεπιστημιακό και το βιβλίο non fiction. Σε μια περίοδο τόσο βαθιάς οικονομικής κρίσης, και ενώ υπάρχει ήδη το Πεδίο, με ποιες εγγυήσεις προχωράτε στην επαναλειτουργία των Ελληνικών Γραμμάτων, τον ρωτάμε. «Πάντοτε πίστευα ότι υπάρχει περιθώριο σε έναν τομέα που τον γνωρίζεις πολύ καλά να επιχειρήσεις και να πετύχεις τους στόχους τους οποίους βάζεις» λέει και όταν επισημαίνουμε αν θα αλληλοκαλύπτονται οι δύο εκδοτικοί οίκοι, υπογραμμίζει ότι «δεν θα συμβεί, γιατί θα προσπαθήσουμε να διαχωρήσουμε τους τομείς δραστηριότητας του καθενός. Τα Ελληνικά Γράμματα θα επαναδραστηριοποιηθούν στον τομέα της λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης, και του ποιοτικού παιδικού βιβλίου, και επίσης θα επανεκδόσουν βιβλία αναφοράς τα οποία με το ξαφνικό κλείσιμο του εκδοτικού, αποσύρθηκαν από την αγορά».

Τον ρωτάμε αν αληθεύει ότι με το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου πολτοποιήθηκαν όλοι οι τίτλοι του. «Όπως είχα ενημερωθεί από τους εργαζόμενους και τους συγγραφείς τότε του εκδοτικού οίκου, ο ΔΟΛ είχε προχωρήσει στην πολτοποίηση του συνόλου των τίτλων του. Μιλάμε για πάνω από 7.000 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων υπερέβαιναν το 1 εκατομμύριο» λέει, ενώ για τον τίτλο του ίδιου του εκδοτικού διευκρινίζει ότι «δεν είχε πουληθεί ποτέ στον ΔΟΛ, μου ανήκε πάντα, και μετά το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων με τις απαραίτητες νομικές ενέργειες επανήλθε στην κυριότητά μου». Όταν τον ρωτάμε γιατί είχαν κλείσει τα Ελληνικά Γράμματα απαντάει κοφτά: «Από κακοδιαχείριση». Και συνάμα προσθέτει ότι «Τη χαρά μου γι' αυτό το εγχείρημα τη μετριάζει η σκέψη για τους πάνω από 500 εργαζόμενούς που αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον εξαιτίας των χειρισμών της διοίκησης του ΔΟΛ».

Ο Παύλος Παπαχριστοφίλου υπολογίζει ότι «οι πρώτοι τίτλοι των Ελληνικών Γραμμάτων θα κυκλοφορήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017» και, όπως αναφέρει, «σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν επιπλέον 10 εργαζόμενοι απ' αυτούς που απασχολούνται σήμερα στο Πεδίο», ενώ θεωρεί ότι «Η επαναλειτουργία των Ελληνικών Γραμμάτων μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης αποτελεί νίκη των ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας».

ΑΥΓΗ Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2016 10:30


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  Κρημνιώτη Πόλυ

Δεν υπάρχουν σχόλια: