Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η Αφροδίτη που κοιτάζει τα κουρέλια (ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Μαίρη Ζηγούρη)




Η Αφροδίτη που κοιτάζει τα κουρέλια (
ΜΑΙΡΗ ΖΥΓΟΥΡΗ
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος.
Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
Απο τις 30/08/14 εως 5/10/14




Και Κατά την δική μου άποψή ανάλογα με την ιδέα είναι Θεμιτό και σε κάποιες συγκυρίες είναι Υποχρέωση της Τέχνης να Στρατεύεται !
Μπράβο Μαίρη , συγχαρητήρια !
Λεωνίδας Ορφανουδάκης


"Ο καλλιτέχνης, ιδιαίτερα στις μέρες μας, πρέπει να νιώθει συνειδητά την υπευθυνότητα να διερευνά τα όρια της τέχνης σε σχέση με την κοινωνία. Προσωπικά με ενδιαφέρει, μέσα από το βιομηχανικό τοπίο της Ελευσίνας, με το υπόστρωμα των Μυστηρίων και της ιστορίας της πόλης, να δημιουργήσω καινούργιες εικόνες, που εκ των πραγμάτων θα δείχνουν μια πραγματικότητα. Τη μόλυνση δεν μπορείς να την κρύψεις".


Αυτά υποστηρίζει στην "Αυγή", η εικαστικός και performer Μαίρη Ζυγούρη, που εμπνεύστηκε και δημιούργησε στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των φετινών Αισχυλείων, την "Αφροδίτη των κουρελιών σε μετάβαση". Μια μεγάλης κλίμακας κατασκευή, αποτελούμενη από κουρέλια που προσέφεραν κάτοικοι της πόλης και η οποία παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Manuela Gandini, το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Μουσείο "Λ. Κανελλόπουλος". Εκεί θα προβληθεί μια σειρά video - performances, "επεισόδια" μιας ιδιότυπης, ποιητικής διαδρομής, όπου ο φακός ιχνηλατεί τη φαντασμαγορία του μύθου μέσα στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, από τον Σκαραμαγκά στην Ελευσίνα.


Προηγήθηκε η ανάθεση του βετεράνου της Άρτε Πόβερα Μικελάντζελο Πιστολέτο στη νεαρή εικαστικό, στην οποία γενναιόδωρα, με εμπιστοσύνη και πίστη, παρέδωσε τη σκυτάλη του εμβληματικού του έργου "La Venere degli stracci" ("Η Αφροδίτη των δρόμων" 1967) αντιπροσωπευτικού δείγματος της "Φτωχής Τέχνης". "Έφτασα στην performance, καθώς θεωρώ ότι είναι η πιο ζωντανή, η πιο ελεύθερη μορφή τέχνης, αγγίζει και δοκιμάζει τα άκρα, ακόμα και της ίδιας της εικαστικής γλώσσας αλλά και της επαφής της σε σχέση με την κοινωνία", υποστηρίζει η Μαίρη Ζυγούρη. Η κριτική επανατοποθέτηση του παρελθόντος και της Ιστορίας της Τέχνης είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου της. Η παρέμβασή της δεν αποσκοπεί μόνο στο αμιγώς καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά και σε ένα είδος σύγχρονης συλλογικής τελετουργίας. Στόχος είναι να εμπλακούν σταδιακά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ελευσίνας, έτσι ώστε να συμμετάσχουν ως ενεργοί συντελεστές του έργου και να ακολουθήσουν τη δράση των εγκαινίων μαζί με το ευρύτερο κοινό του Φεστιβάλ.


"Ζητήσαμε από τους κατοίκους να μας δώσουν τα κουρέλια τους και εκείνοι ανταποκρίθηκαν. Θέλαμε να έχουμε την ενέργεια και την αύρα των ρούχων που έχουν φορεθεί. Και έτσι η Αφροδίτη έχει γυρίσει την πλάτη στην ομορφιά και κοιτάει τα κουρέλια. Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα τη συνωμοσία αυτού του παιχνιδιού". Στις video-performances ανασυντίθενται θραύσματα του μύθου, χειρονομίες από την προετοιμασία των μυστών, ιεροί ψίθυροι.


Η ποιητική πορεία της "Αφροδίτης" και της δημιουργού καταγράφεται μέσα σε εγκαταλειμμένα δημόσια έργα της Ιεράς Οδού, σε λόφους ξεχασμένων βιομηχανικών υπολειμμάτων, σε μονάδες ανακύκλωσης και καθαρισμού βιομηχανικών υδάτων. Πέρα από κάθε επιθυμία αναβίωσης ή αναπαράστασης λησμονημένων μεγαλείων, "Η Αφροδίτη των κουρελιών σε άρμα" προτείνει την ανάδυση πολλαπλών μορφών μνήμης. Ένα καθαρτικό ταξίδι που επιχειρεί, μέσα από ένα βεβηλωμένο παρόν, να συγκρατήσει μια ανάμνηση ιερότητας. "Είναι συγκλονιστική η συμμετοχή του κόσμου που προσέρχονται ο καθένας με τα δικά του ρούχα και τα δικά του κουρέλια. Και με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να βοηθάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να διεκδικήσουν ξανά την πόλη τους. Και μέσα σε όλα αυτά, και εγώ ένα κουρέλι είμαι. Μέσα στο βεβηλωμένο τοπίο της Ελευσίνας πονάει το σώμα μου" καταλήγει.


 
Μάνια Ζούση
.........................



Τίποτα λιγότερο από τέτοιες σπουδαίες κι  ωραίες προσπάθειες δεν περιμένω από την εκλεκτή καλλιτέχνιδα και φίλη Μαίρη Ζυγούρη  ! Με τόλμη επιχειρεί κι εδώ τα δύσκολα ,τα πολύ δύσκολα θα έλεγα ! Δεν απέχει πολύ , σαν ιδέα τουλάχιστον , η ιδέα αυτής της προσπάθειας από την «Δελφική Ιδέα του Άγγελου Σικελιανού» ! Μου θύμισε παράλληλα  την ανεπιτυχή προσπάθεια του ίδιου του Σικελιανού να αναστήσει τον νεκρό  ! ΤΡΕΙΣ Υπέροχες όμως κατ΄ εμέ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ . Οι δύο του Άγγελου και μία η Δική σας !! Brabo και καλή επιτυχία .

Ευγνώμων σχεδόν συγχαίρω Όλους τους Συντελεστές  και μένω με την ελπίδα να την παρακολουθήσω !!

30/08-5/10 - Μαίρη Ζυγούρη
Εκτύπωση
E-mail

 

ΜΑΙΡΗ ΖΥΓΟΥΡΗ
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος.
Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας
Απο τις 30/08/14 εως 5/10/14
http://aisxylia.gr/index.php? 

Δεν υπάρχουν σχόλια: