Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Παλίρροιες - Πλημμυρίδα και Άμπωτις (ή Άμπωτη) . Ανοιχτά και Κλειστά λιμάνια .



Το σύντομο κείμενο που ακολουθεί ίσως  κριθεί  άσχετο  με την λογοτεχνία παρέχει όμως μια αναγκαία και για τους νέους ιδιαίτερα λογοτέχνες , εγκυκλοπαιδική γνώση  .


Το Φαινόμενο της Παλίρροιας  , (Πλημμυρίδα και Άμπωτις ή Άμπωτη  ) , αφορά μια ιδιαίτερη κίνηση των υδάτων κυρίως στις θάλασσες  και εκδηλώνεται σε δύο φάσεις  .


α :  Την Πλημμυρίδα , όταν   τα νερά της θάλασσας ανεβαίνουν  και πλημυρίζουν μια περιοχή .


β :  Την  Αμπώτιδα ή Άμπωτη όταν η στάθμη της θάλασσας  κατεβαίνει  και  τα νερά αποτραβιούνται .




Κλειστά λιμάνια :




Σε κάποιες περιοχές της Γης το φαινόμενο της παλίρροιας είναι τόσο έντονο ώστε κατασκευάζουν λιμάνια με πόρτες , (Κλειστά λιμάνια ) . Σε αυτά τα λιμάνια το στόμια (η είσοδος ) είναι ανοικτή μόνο τις ώρες που η στάθμη του νερού είναι αρκετά ψηλά (Πλημμυρίδα) , ώστε να μπορούν να εκτελούνται οι πράξεις των πλοίων , (είσοδος , φόρτωση – εκφόρτωση και έξοδος ) .  Στη διάρκεια της Άμπωτης το στόμιο παραμένει κλειστό  με πόρτες που συγκρατούν το νερό μέσα στην λιμενολεκάνη .




Ανοιχτά  λιμάνια σε σχέση με την παλίρροια , νοούνται  τα λιμάνια που δεν επηρεάζονται αισθητά από αυτήν .




Το σημείωμα αυτό αποβλέπει και στο να γίνει αφορμή να γνωρίσουν , τυχαίοι επισκέπτες της ιστοσελίδας ,  το αξιοπρόσεκτο έργο των φίλων , καλών λογοτεχνών που φιλοξενεί  .




Λεωνίδας Ορφανουδάκης




Περιέλαβα εδώ  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=626471060768602&set=pcb.626471874101854&type=1&theater      
και εδώ  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=626473900768318&set=pcb.626475287434846&type=1&theater,   μερικές  φωτογραφίες  χαρακτηριστικές του μεγέθους κάποιων παλιρροιών . Είναι παρμένες από την σελίδα μου Ο Leonidas Orfanoydakhs στο F/B  όπου θα τις βρείτε αν δεν ανοίξουν  .

Δεν υπάρχουν σχόλια: