Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Γιορτή της Μητέρας


Συχνά στη ζωή μου είχα προβληματιστεί για το πως γεννήθηκαν και επικράτησαν στον άνθρωπο κάποιες αρετές και αξίες  και ιδικά εκείνες  , οι αντίθετες ακόμα και προς το Βασικό  Ένστικτο της «αυτοσυντήρησης» . Τις υπερβαίνουσες το εγώ , υπέρτατες ηθικές αξίες και αρετές , από την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία μέχρι και την απλή αλληλεγγύη τις εντόπισα σαν σταθερά χαρακτηριστικά κυρίως στην ΜΑΝΑ !!  Είμαι πλέον εντελώς πεπεισμένος ότι το ένστκτο της διαιώνισης του είδους είναι ισχυρότερο  από το ένστκτο της αυτοσυντήρησης και έτσι από την ΜΑΝΑ γεννηθήκαν στο DNA  μας και κληροδοτήθηκαν και διαχύθηκαν στο είδος μας αυτές οι αρετές . Είναι περισσότερο από φανερό πως ειδικά στην μάνα το ένστικτο της διαιώνισης του είδους (η γέννηση και επιβίωση του παιδιού της) ανταγωνίζεται με επιτυχία και συνήθως νικά και το  ένστικτο της ατομικής της επιβίωσης .  Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που η μάνα που γεννά και συντηρεί την ζωή , στις  ποιό πολλές θρησκείες κατείχε πάντα μια περίοπτη θέση όταν δεν ήταν η στην πρώτη . Και στην δική μας , την Χριστιανική θρησκεία , στην  Παναγία σαν σύμβολο της μάνας  και μάλιστα της σπαράσσουσας από οδύνη  για το παιδί της μάνας , αποδίδει ο λαός μας  υψίστη τιμή .
Επ` ευκαιρία  οι φίλοι μας στο Facebook στο Πατάρι μας των Λογοτεχνών  , (Patari Logotexnon) αλλά και όποιος άλλος θελήσει ……. ας γράψει !
ΓΙΑ ΤΗ  ΜΑΝΑ : Ετοιμάστε και αναρτήστε από σήμερα και μέχρι τις 8 του Μάη στο F/B μας , σε όποια η σε όποιες ομάδες προτιμάτε , «για την μητέρα το ποίημα που της ΑΞΙΖΕ» !!! Θα συνιστούσα , αφού πρώτα ζητήσετε να γίνετε μέλη της ομάδας ΦΙΛΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟ ΠΑΤΑΡΙ (όσοι δεν είστε) , να το βάλετε και σ` αυτήν την ομάδα για να μην μου διαφύγει. Το καλλίτερο από αυτά τα ποιήματα σας, αφού θα το επιλέξετε μεταξύ σας , με όποια  διαδικασία προκρίνετε εσείς , θα το αναρτήσω στο Blog http://www.patarilogotexnon.blogspot.gr  
Ενημερωτικά , αντιγράφω  παρακάτω από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια :
Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

2 σχόλια:

Andriou είπε...

Δυστυχως παρά την μεγάλη μου αγάπη στη λογοτεχνία, δεν κατάφερα να γίνω ο ίδιος λογοτέχνης. Έτσι περιορίζομαι να απολαμβάνω το έργο των άλλων! Και πολλές φορές να χρησιμοποιώ το υλικό τους σαν "πρώτη ύλη" για την δική μου τέχνη που είναι η μουσική.
Αναρτώ πιό κάτω, μελοποιημένο το ποίημα του συμπατριώτη μου ποιητή Φώτη Αγγουλέ, με τίτλο "Στη Μάννα μου".
Η μελοποίηση έγινε για τις ανάγκες μιας εκδήλωσης μνήμης στον ποιητή, που έγινε το 2007, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
Την εκδήλωση είχε επιμεληθεί ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Λάζος Τερζας. Τη μουσική επιμέλεια, τις μελοποιήσεις και τις ενορχηστρώσεις έκανε ο υπογράφων. Στη ζωντζνή ηχογράφηση που ακολουθεί, η φωνή που απαγγέλει ανήκει στον Λάζο Τερζά. Τραγουδά ο υπογράφων. Ελπίζω να σας αρέσει και να είναι στο πνεύμα της ανάρτησης σας.
Παντελής Καβύρης

http://soundclick.com/share.cfm?id=5816009

Λεωνίδας Ορφανουδάκης είπε...

Αγαπητέ φίλε ευχαριστώ για το σχόλιο σας . Θα ήταν ωραίο να αναρτήσετε τους στίχους του τραγουδιού στο Pataril logotexnon sto Facebook !