Translate

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΑΤΑΡΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Στείλετε στο leonidasorf@gmail.com ένα κομμάτι από κάθε νέα έκδοση σας και θα το αναρτώ .

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

« Όταν είσαι υπό κατοχή μην κάνεις δημοψηφίσματα »




  « Όταν είσαι υπό κατοχή μην κάνεις δημοψηφίσματα »

Γιατί το λέω ?
Διότι, με το καλό ή με το άγριο, με την μία με τις δύο ή και τις τρεις, ο κατακτητής θα περάσει τελικά το δικό του .
Γι΄ αυτό το λέω ! 

Αλλά κι  επειδή φοβάμαι πως αργά, ή μάλλον ότι γρήγορα, κάποιο θα μας σκάσουν κάτι σχετικό με την ανάγκη δημοψηφίσματος για αλλαγή του Συντάγματός .

Με την συνθήκη του Μάαστριχτ  η Ε . Ένωση  θωρακίστηκέ από κάθε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  παρέμβαση που θα πίεζε, για την αύξηση κοινωνικών δαπανών ή για  μια δίκαιη κατανομή του Εθνικού Εισοδήματος εντός των κρατών μελών της . 
Η εφαρμογή όμως από τα κράτη μέλη των αλλαγών τις οποίες προβλέπει και επιβάλει αυτή η συνθήκη , κάποτε προσκρούει σε Νόμους και στα Δημοκρατικά ψηφισμένα Συντάγματα των κρατών μελών της Ε.Ε. 
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα η εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων καθυστερούν περισσότερο, διότι αν και στην Ελλάδα τους  Νόμους, οι Τραπεζίτες της Ε . Ένωσης  μπορούν σχετικά εύκολα,  με οικονομικές πιέσεις ή παροχές να αναγκάζουν τις Κυβερνήσεις και τα Κόμματα να τους αλλάζουν, κάποτε  και με τρόπο αντισυνταγματικό  , αλλά το Σύνταγμά  μόνο με Δημοψήφισμα μπορεί να ΑΛΛΑΞΕΙ , (να αναθεωρηθεί ) .
Το Σύνταγμα της Ελλάδας  συντάχτηκέ και ψηφίστηκε  από τον Ελληνικό λαό, αμέσως μετά την πτώση της επτάχρονης  Φασιστικής Δικτατορίας και ως εκ τούτου κατοχυρώνει πολλά σημαντικά δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών . 
Είναι προφανές λοιπόν ότι τα κοράκια της Ε . Εν. με τους ντόπιους συνεργάτες τους στα Μ . Μ . Ε . και όχι μόνο,  θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προκαλέσουν , με κάποια πρόφαση ή με την όποια αφορμή ένα Δημοψήφισμα για  αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε  να το φέρουν στα μέτρα τους . 
Η αναθεώρηση αυτή μπορεί να έχει σαν προπέτασμα ένα οιοδήποτε, ακόμα και γενικά αποδεκτό λαϊκό αίτημα, όπως π . χ . « Να έλθουν πίσω τα κλεμμένα και μπλα-μπλα μπλα » ή ακόμα «όλοι οι Πολιτικοί κλέφτες του Δημοσίου  χρήματος,  να πάνε  φυλακή …. μπλα μπλα μπλα …» , ή τέλος , όπως διάβασα πρόσφατα μια ανάρτηση να καλέσουν τους πολίτες να ψηφίσουν,,,,,.. ,« ΝΑΙ » στην αναθεώρηση  του Συντάγματος, «για να προστατευθούν δήθεν τα ΖΩΑ …… »
Εγώ ξέρω εδώ  Συνταγματολόγους, οι οποίοι ακόμα μέσα και από μια τέτοια  τροποποίηση του Συντάγματος (μεταρρύθμιση) , είναι ικανοί  και πρόθυμοι ...  « μπλα-μπλα μπλα μπλα  ….…  »  να προστατεύσουν μεν πλήρως  τα δικαιώματα των ζώων,  μα να ξεχάσουν να αναφέρουν και θα παραλείψουν, τα όποια δημοκρατικά πολιτικά ανθρώπινα  δικαιώματα μας, ενοχλούν ή εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή και την επίτευξή των στόχων της   Συνθήκης του  Μάαστριχτ. 
Θα μας σερβίρουν μάλιστα σε αυτήν την τελευταία περίπτωσή την μεταρρύθμιση τους, με το εύλογο κατ΄ αυτούς , πιστικό και κολακευτικό για τους Έλληνες σκεπτικό , ότι δεν θέλησαν να θεωρήσουν ΖΩΑ  τους Έλληνες και να αναφέρουν τα δικά τους (των Ελλήνων) τα δικαιώματα σε μια τροποποίηση του Συντάγματός που αφορά τα δικαιώματα των Ζώων !!!

Αυτό υπαγορεύουν οι  ανάγκες της κεφαλαιαγοράς και έχει κλιθεί να το επιβάλει, ο ελέω καπιταλισμού ορισθείς ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ της Δημοκρατικής Ευρώπης όπως  ακόμη , δυστυχώς, εξακολουθούν να την νομίζουν πολλοί . 


. 










Λεωνίδας Ορφανουδάκης .

1 σχόλιο:

ZAK είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλιου του Μιχάλη Κατσαρού ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018,ωρα 8.00, στο POLIS ART CAFÉ, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Τηλ.210-3245988
_____________________________________________________________________
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατο του ελευθεριακού ποιητή Μιχάλη Κατσαρού, οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ» .Το βιβλίο αυτό, σε επιμέλεια Άρη Μαραγκόπουλου, περιλαμβάνει όλο το έργο της πρώτης συγγραφικής περιόδου του ποιητή, δηλαδή τις συλλογές ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΟΡΟΠΕΔΙΟ και ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΙΩΝ καθώς και για πρώτη φορά ΑΝΕΚΔΟΤΑ, ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΚΑΙ ΑΘΗΣΑΥΡΙΣΤΑ ποιήματα από την ίδια εποχή, δηλαδή από τα χρόνια της Απελευθέρωσης, των Δεκεμβριανών και των κατοπινών χρόνων, μέχρι και το 1957.
Στο πρώτο μέρος του μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει ποιήματα διάσημα όπως τη Διαθήκη με το Αντισταθείτε και το «Ελευθερία Ανάπηρη πάλι σου τάζουν» ή το «Πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία». Το δεύτερο μέρος του τόμου, έχει άγνωστα ποιήματα, με την ίδια θεματολογία αλλά και παλιότερα , των ηρωικών εποχών, όπως αυτό, γραμμένο για (κι επάνω στα ) οδοφράγματα των Δεκεμβριανών:
Έφοδος
Δέσαμε την καρδιά μας στο οδόφραγμα.
Κι η σιωπή της νύχτας λαγοκοιμότανε.

Μετρήσαμε τα δένδρα τ’ ασάλευτα
στην ατέλειωτη λεωφόρο.

Κι άχνιζεν η ανάσα μας προσμένοντας
έσταζε το μολύβι απ’ την καρδιά μας
κι ακούγαμε τελεύοντας τον ήχο του στην άσφαλτο.

Κι όπου τα ξημερώματα λύθηκαν τ’ αγριοπούλια
που προσμένανε το μήνυμα της έφοδος.

Χτύπησαν τις φτερούγες αλαλάζοντας
στη φωτεινή γραμμή χωρίς θάνατο

Πήρανε την κορφή τ’ Ολύμπου την ασάλευτη
και παίξανε στη μάχη το τραγούδι.

Και προσπεράσαμε τα πεθαμένα δέντρα που δεν έγνεφαν

Και προσπεράσαμε τα μολυβένια στρατιωτάκια
π’ απορήσανε για τον άνεμο.

Έσκαζε ο ήλιος στήνοντας το λάβαρό μας
δύο τετράγωνα πιο μπρος από τα χτες...
…………………………………………………………………………………
Ή όπως αυτό, που το έγραψε σένα πακέτο από τσιγάρα αμέσως μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη:


Με το λάβαρό σου
Με το λάβαρό σου
το κοντάρι σπασμένο
προσπαθείς ν’ ανεβείς τα σκαλιά.

Τα πλήθη κάτω–
κάτω από σε
λουφασμένα στον ίσκιο
ή καθισμένα αδιάφορα σε μια πέτρα
σκύβουν όλο και σκύβουν
κι άξαφνα ανάβουν οι πυρκαγιές
–η δικιά σου φωτιά
του ανθρώπου με το γαρίφαλο
και του άλλου.

Κι άξαφνα
ακούγεται μια φωνή
κι ύστερα πάλι σωπαίνουν
κι εσύ στα σκαλιά
εσύ τη σημαία κυματίζεις για λίγο.

Μετά περνάνε καμιόνια
αυτοκίνητα, υπηρεσιακά έγγραφα,
πυροβολικό, στρατιώτες,
περνάνε εργάτες που έχασαν
το σαββατόβραδο
κι άλλα σπουδαία.
Σε περιμένω.

Και αυτό, για τους μεγάλους «Ηγέτες» :

Στην όρχηση
Στους ήχους
Στα κρουστά
Πρώτος ο Μάγος Ισκαβάντι.
Τέλειος εις όλα.
Εις την φρουράν
Εις το μαστίγιον
Υψούτο με το τραχύ βλέμμα του
Ως τίγρης πάνω από τα πλήθη του λαού Γιαμά – Σι – Εν.
Παράδειγμα προς νέους
Σε χίλιους αιώνας εις όλην την Ασίαν.

Μόνον Που έπασχε από νόσον άγνωστον των οφθαλμών
Κανείς όμως δεν το γνώριζεν

Κι έτσι ευτυχούσε